lobibeads whatsapp
Lookbook

Ontvang 10% korting

Mis geen acties of nieuwe sieraden collecties.

10% korting
  • Verlanglijst
  • 0 Winkelmand

Hoe maak ik (zilveren) sieraden schoon? Effectieve methodes om zilveren en gouden sieraden te reinigen.

Zilveren sieraden schoonmaken? Er zijn veel manieren om zelf je zilveren sieraden schoon te maken. Ook zijn er genoeg middeltjes die niet alleen je sieraden schoonmaken maar ook beschadigen. Welke manier van reinigen is dan het beste? Wij nemen er een aantal met je door.
Het is belangrijk om te weten van welke materialen je sieraad is gemaakt. Wanneer je hier niet zeker van bent en toch voor een bepaalde methode kiest, bestaat er een kans dat je jouw sieraad juist beschadigd! Bij Lobibeads verkopen wij verschillende soorten materiaal. Om hier meer informatie over te krijgen, kun je het beste deze blog lezen! Onze sieraden bevatten wel goud maar zijn nooit compleet van goud.

 

18K goldplated silver sieraden schoonmaken.

Gold plated sieraden oxideren niet, hierdoor heb je minder werk om deze weer glanzend en schoon te krijgen.

Lobibeads keuze 1: Met een droge doek

Met een droge doek kun jij je goldplated sieraden al goed schoon krijgen. Bovendien is er geen water of andere vloeistof bij nodig

Lobibeads keuze 2: Groene zeep.

Hoewel we bij Lobibeads niet geheel van deze schoonmaak methode overtuigd zijn kun je met lauw water en groene zeep een badje maken waarin jij je sieraad met een zachte tandenborstel schoon borstelt. Droog jouw sieraad na dit badje goed af. 

zelf zilver sieraad schoonmaken

DON’T – Polijstsets.

Normaliter worden sieraden eerst gepolijst en daarna verguld met goud. Het is dan ook niet verstandig om dit laagje er weer af te polijsten met een gouden polijstset

DON’T – Poetsen met een tandenborstel.

Je kunt je gouden sieraad oppoetsen met een zachte tandenborstel, maar wees voorzichtig! Bij hard poetsen kunnen er kleine krasjes ontstaan. Het is beter om een zachte droge doek te gebruiken.

DON’T – Azijn, ammoniak of een zoutzuur bad.

Gouden sieraden laten glimmen met ammoniak o.i.d. is niet de beste oplossing. Het reinigt snel maar ook agressief. Bovendien kan het huidirritatie opleveren.

 

Zelf zilveren sieraden schoonmaken (925 sterling zilver).

Let op! Zoals eerder benoemd is het belangrijk dat je zeker bent van de samenstelling van jouw sieraad. Mocht jouw sieraad niet van echt zilver zijn dan kun je deze juist extra beschadigen tijdens het reinigen.

Lobibeads keuze 1: Zilverpoetsdoek.

Bij Lobibeads raden wij je aan om zilveren sieraden te poetsen met een zilverpoetsdoek. Hoewel je eventjes bezig bent is dit de meest gebruiksvriendelijke methode om zelf je zilver sieraad weer glimmend te krijgen. Gooi een zilverpoetsdoek niet in de wasmachine, dan verliest hij zijn werking.  Zo’n doek kun je bijvoorbeeld hier kopen!

zilverpoetsdoek zilver schoonmaken

Lobibeads keuze 2: Tandpasta.

Tandpasta is een wondermiddeltje, niet alleen voor je tanden maar ook om je zilveren sieraden mee te poetsen. Zorg dat je een natuurlijk tandpasta product kiest zonder bleekmiddel en chemische toevoegingen en poets het sieraad met een zachte tandenborstel. Hier zullen ze weer mooi van gaan glanzen! 

Lobibeads keuze 3: As.

Raar maar waar. Sieraden die dof zijn schoonmaken met as. Je kan sigaretten as of as uit de openhaard hiervoor gebruiken. Zorg dat je een zachte doek en fijne as gebruikt. Je moet wel geduld hebben voordat je sieraad weer blinkt, maar samen met een toffe serie is dit zo gepiept.

DON’T – Diverse chemische middelen.

Dreft, zout, citroensap, soda, glasreiniger, zeep, shampoo, zuiveringszout, bakpoeder, reinigingstabletten, ammoniak etc.
Het internet staat vol met zout- en schoonmaakmiddeltjes in combinatie met water, toch wordt er overal ook aangeraden om je mooie zilveren ring af te doen tijdens het afwassen en douchen!? Hopelijk rinkelt er nu ergens een belletje.
Sieraden reinigen met chemische middeltjes geven snel het gewenste resultaat. Maar ze hebben ook een bijtende en polijstende werking (denk aan zandstralen). Zo verdwijnt het bovenste laagje van je sieraad en dit krijg je niet meer terug.

DON’T – Cola.

Cola maakt doffe sieraden weer glanzend en op het eerste gezicht lijkt dit een perfecte oplossing. Maar ook cola heeft een bijtende werking en is daarom niet geschikt als sieraden schoonmaak middeltje.

DON’T – Zilveren sieraden met (edel)stenen schoonmaken met water.

Maak sieraden met edelstenen en opgeplakte strass steentjes niet nat. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen. Steentjes kunnen loslaten of zelfs oplossen. Wij raden aan om een zachte en droge zilverpoetsdoek te gebruiken.

 

We don’t know:

-Bier.

Ten slotte hebben gehoord dat bier oxidatie van sieraden kan verwijderen. Echter hebben wij bij Lobibeads niet kunnen ontdekken of dit ook schade aanricht zoals cola of zuiveringszout doen. Weet jij dit wel? Laat het ons weten!

 

Tot slot

Sieraden verkleuring.

Zilveren sieraden oxideren (zwarte kleur) nu eenmaal door lucht en tijd. Daarnaast kan ook de PH waarde van je huid een rol spelen in het verkleuren van sieraden. Lees hier meer over sieraden verkleuring en hoe je dit proces tegen kunt gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling!